Strona główna ciekawostki Kebab z baraniny czy z drobiu?

Kebab z baraniny czy z drobiu?

0
Kebab z baraniny czy z drobiu?

Okazuje się, że nie istnieje potrawa, taka jak kebab z baraniny. Co więcej, nigdy takiej nie sporządzano nawet w ojczyźnie kebabów, czyli Turcji. Dzisiejsze mięso, które widzimy na wielkim ruszcie a dumnie nazywane jest baraniną to najczęściej mięso wołowe. W tych najlepszych lokalach baraniny znajduje się w nim nie więcej jak 20%. Nie przeszkadza to jednak w popularności tego rodzaju dania. Kebab taki i tak ma nie co bardziej aromatyczne mięso – wszystko za sprawą odpowiednich przypraw. Najczęściej jednak zamawiane są kebaby z mięsa drobiowego – smak jest delikatny, bardziej subtelny.

O dziwo kebab zdobył uznanie Polaków już dobrych kilka lat temu i nic nie zapowiada, by budki fast food oferujące tego rodzaju potrawę miały przeżywać jakiś kryzys. To potrawa, którą możemy zjeść o każdej porze dnia i nocy a najlepiej smakuje właśnie po hucznej imprezie. Warto również zaznaczyć, że nie ma problemu z jego dostępnością. W każdym większym mieście niemal na każdej głównej arterii poszczególnych dzielnic znajdziemy czynną budkę z kebabem. Jeśli nie wiemy, gdzie udać się na najlepszy kebab z baraniny czy też z drobiu a nie mamy ochoty szukać lokalu przemierzając kolejne uliczki miasta wystarczy poszukać w internecie. Wystarczy wpisać dowolne hasło typu „Kebab 24h Warszawa”, by już po chwili zobaczyć mapę z otwartymi punktami.

Teraz nie pozostaje nam nic innego jak udać się po to tureckie danie, zaspokoić głód i delektować się orientalnym smakiem rodem z Turcji.