Home kuchnia Zgaga – przyczyny powstawania

Zgaga – przyczyny powstawania

0 820

Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość, która powstaje najczęściej w wyniku niestrawności poprzez nieodpowiednio dobrane produkty żywieniowe. Objawia się niekomfortowym pieczeniem w przełyku a nawet bólem w klatce piersiowej czy brzucha.

Niestety, tak naprawdę nie ma skutecznego środka, który raz na zawsze zwalczyłby zgagę – na rynku istnieje wiele środków, które mogą niwelować jej objawy jednak wszystkie są lekami doraźnymi, które działają jedynie przez krótki czas.

Największa grupa osób, która zmaga się ze zgagą korzysta ze specjalnych diet, które nie tylko niwelują przykre objawy, ale w ogóle zapobiegają występowaniu zgagi.

Jeśli nie radzisz sobie samodzielnie ze zwalczaniem dolegliwości warto udać się do dobrego dietetyka w Warszawie, który dobierze specjalnie dla Ciebie właściwą dietę. Ta będzie idealnie dopasowana biorąc pod uwagę nie tylko gusta smakowe, ale przede wszystkim występować w niej będą składniki, które zapobiegną uciążliwemu pieczeniu żołądka.

Sami eksperci z Akademii Zdrowego Żywienia jasno wskazują na fakt, iż z diety powinno się wyeliminować przede wszystkim pomidory, cebulę, czosnek, owoce cytrusowe, kawę, czekoladę, ostre przyprawy i alkohol. Niekorzystne jest również przejadanie się – lepiej spożywać więcej, ale mniejszych porcji i dokładnie przeżuwać każdy kęs.

Jeśli już dopadła Cię zgaga zjedz trochę migdałów, możesz też napić się wygazowanej coli lub wody z dodatkiem sody.