Home zdrowie i uroda Olej arganowy w kuchni

Olej arganowy w kuchni

0 885

Olej arganowy to wyjątkowa substancja na tle pozostałych olejków eterycznych. Świadczy o tym nie tylko jego cena, ale przede wszystkim fakt, iż olej ten znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak również i w kuchni. Czym jeszcze wyróżnia się olej arganowy?

Historia oleju arganowego

bottles-1433611_1280Trudno powiedzieć kiedy ludzie poznali walory oleju arganowego. Pewne jest jednak, iż stało się to naprawdę bardzo dawno temu. Już w XII wieku przed naszą erą Fenicjanie używali oleju arganowego.

Olej arganowy jest substancją absolutnie wyjątkową. To co odznacza go od innych substancji, to występowanie. Otóż jest on uzyskiwany z drzewa arganowego, które występuje jedynie w jednym regionie Maroka. Nazywany jest on nawet „złotem Maroka”, a jego produkcja jest ważną częścią przemysłu tego kraju.

Zastosowanie oleju arganowego

Olej arganowy jest stosowany na szeroką skalę w przemyślę kosmetycznym. Dzięki witaminie E oraz innym składnikom wpływa on niezwykle pozytywnie na skórę. Przez niektórych jest on wręcz nazywany eliksirem młodości. Otóż nawilża on skórę, zabezpiecza ją przed szkodliwym działaniem wiatru i słońca, a także przed niskimi temperaturami. Ponadto, działa przeciwzmarszczkowo, a także wzmacnia włosy. Nic więc dziwnego, że coraz więcej kobiet odkrywa jego niezwykłe właściwości.

Olej arganowy w kuchni

Olej arganowy znajduje swoje zastosowanie również w kuchni. Jest to niezwykle ceniona substancja ze względu na właściwości obniżające cholesterol. Zaleca się spożywanie oleju na zimno, wówczas to zachowuje on swoje właściwości. Olej nadaje potrawom orzechowy posmak. Znakomicie komponuje się on z daniami z mięsa, ryb, a także z grillowanymi warzywami.

Na rynku dostępnych jest wiele rozmaitych rodzajów olejków eterycznych. Niemniej jednak, olej arganowy jest substancją absolutnie wyjątkową. Doskonale sprawdza się on zarówno jako kosmetyk, jak i jako dodatek do potraw. Nie pozostaje więc nic innego jak tylko spróbować jego obydwu zastosowań. Z pewnością olej ten zagości w naszym domu na dłużej.