Mówi się, że najlepsza czekolada to ta gorzka. Jest w tym sporo racji bowiem to właśnie ona zawiera najwięcej korzystnych składników a przy tym jest najmniej kaloryczna.
O tym, że spożywanie czekolady chroni przed różnego rodzaju nowotworami, chorobami układu krążenia a dzięki niej unikniemy depresji wiadomo już od dawna. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nie każda czekolada w swoim składzie zawiera wpływające na dobry stan naszego zdrowia wartości. Trzeba wiedzieć, jak rozpoznawać, która na sklepowych półkach to najlepsza czekolada – przede wszystkim czytajmy opisy jej składu.
Omijajmy szerokim łukiem wyroby czekolado podobne – to prawda, że spożywając je dostarczamy do organizmu tylko puste kalorie. Najlepiej jest kupować czekoladę, która zawiera jak najmniej cukru, za to w swoim składzie posiada najwięcej miazgi kakaowej (to w niej ukryte są cenne składniki).
Dobrą czekoladę znajdziemy na przykład w Manufakturze Czekolady i co więcej sklep ten oferuje nam rzeczywiście ogromny wybór słodkich produktów. Tym samym możemy nabyć bogatą w magnez czekoladę do picia czy ekskluzywne czekoladki z dużą garścią żelaza. Co ciekawe, w Manufakturze Czekolady najlepsza czekolada wyrabiana jest nadal ręcznie, według dawnych technik – to jedyna tego rodzaju produkcja w Polsce.
Jesteśmy pewni, że po spróbowaniu „prawdziwej” czekolady już nigdy nie sięgniecie po tą, która zalega na sklepowych półkach w supermarketach. Dodamy jeszcze, że 4 września obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady – warto wtedy zaopatrzyć się w słodkie wyroby tego rodzaju najlepszej jakości, by celebrować ten dzień z przyjemnością.