To właśnie jesienią lekarze odnotowują najwięcej infekcji. Przeziębienia są praktycznie na porządku dziennym jednak istnieje kilka sposobów, by skutecznie ich uniknąć i cieszyć się złotą jesienią każdego dnia.
Przede wszystkim nie można skupiać się tylko na ciepłym ubiorze bowiem dużą rolę odgrywa tutaj nasza odporność organizmu. Osłabiona będzie przyczyną większości chorób bez względu na to jak ciepło ubierzemy się deszczowego dnia. Właśnie dlatego dietetycy coraz częściej mówią o zmianie nawyków żywieniowych – dieta wzmacniająca będzie strzałem w dziesiątkę i najlepiej poradzi sobie z poprawą naszej odporności na atakujące wirusy.
Najważniejsze jest śniadania, to podstawa w codziennym żywieniu. Idealnie jeśli spożywane będzie na ciepło dając solidną podstawę na cały dzień. Świetnym rozwiązaniem będzie w tym przypadku owsianka, omlet bądź jajecznica. Niestety nie zawsze jest czas na samodzielne przygotowanie posiłków, które będą w pełni wartościowe. Tutaj przychodzi nam z pomocą smaczne jedzenie pudełkowe. Katowice podobnie jak Warszawa jest idealnym przykładem miasta, w którym catering pudełkowy jest coraz bardziej popularny.
Wszystkie potrawy serwowane w ramach jedzenia pudełkowe są przygotowywane przez specjalistów. To właśnie zadaniem dietetyka jest odpowiednie zbilansowanie posiłku, który będzie nie tylko smaczny ale również i zdrowy. Bowiem podstawą diety wzmacniającej powinny być produkty bogate w cynk – znajdziemy go w pestkach dyni, kaszy gryczanej czy morskich rybach. Doskonałe są również nienasycone kwasy tłuszczowe, których spora ilość znajduje się w olejach roślinnych (polecamy lniany lub rzepakowy), rybach takich jak szproty, łosoś bądź makrela.
Nie zapominajmy też o witaminach. Nasz organizm powinien otrzymywać solidną dawkę witaminy C (owoce cytrusowe, pietruszka, czarna porzeczka), A, B oraz T.
Jeśli dopadnie nasz przeziębienie koniecznie pijmy sok z malin, wodę z miodem i cytryną oraz wspomagajmy się czosnkiem – to naturalny antybiotyk.